Публикувано на: чт, окт. 19th, 2017

София е домакин на Втората Балканска среща на звената за вътрешна сигурност на вътрешните министерства

Сътрудничество в областта на сигурността означава да планираме и осъществяваме действията гъвкаво, бързо, на междуведомствено и регионално ниво, в международен план, всички заедно, за да можем ефикасно да противодействаме на корупцията и престъпността и да гарантираме националната ни, регионална и европейска сигурност. Заплахите за вътрешната сигурност, свързани с тероризма и нелегалната миграция поставят нови проблеми и въпроси на всяка страна и ние бързо трябва да отговорим и реагираме. С тези думи в поздравителен адрес министърът на вътрешните работи Валентин Радев се обърна към ръководителите на антикорупционни структури и делегати на II-та Регионална среща на звената на вътрешна сигурност на министерствата на вътрешните работи на Балканите, чийто домакин е София. В обръщението си към форума министър Радев не скрива удовлетвореността си от готовността и желанието на звената за вътрешна сигурност на министерствата на вътрешните работи на Румъния, Македония, Сърбия, Гърция и България да работят в Мрежа и заедно да се изправят пред новите проявления на престъпните и корупционни дейности, свързани с нелегалния трафик на хора, оръжие, наркотици, в това число и тероризъм.

Зам.-министър Стефан Балабанов, който откри станалата вече традиционна балканска среща на антикорупционните структури в полицията, пожела сили и увереност в започната инициатива за изграждане и развиване на Мрежа за регионално засилено сътрудничество – NERCISU. Той увери присъстващите, че МВР ще продължи да подкрепя усилията за сигурен Балкански регион и пожела успех на участниците във форума.

Директорът на Дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР старши комисар Румен Ганев благодари на балканските си колеги за съвместната работа и усилията отношенията с всяка една от съседните ни страни от двустранни да преминат в Мрежа, която бе създадена милата година на първата регионална среща на полицейските звена за вътрешна сигурност. Старши комисар Ганев отбеляза, че регионът ни има геополитическа особеност и важност. Това предполага и сходни проявления на престъпността в Балканските държави, които все повече надхвърлят териториалните граници. Новите форми на мобилна, трансгранична и на организирана престъпност променят и корупционната среда, която ние трябва да установяваме и овладяваме, каза още той. По думите му, точно това ни обединява, а доказателство за това е, че през изминалата година Мрежата за засилено регионално сътрудничество се оказа платформа за взаимно професионално доверие между структурите за сигурност и механизъм за активно оперативно регионално сътрудничество. Обменена е била оперативна информация по над 30 криминални случая, а най-емблематична е била акцията на Дунав мост по разбиване на канал за трансфер на бежанци.

Коментари